Liberty Basic is ontwikkeld door Carl Gundel.

Het is een zeer eenvoudig te gebruiken Basic programmeertaal voor Windows. En staat niet ver af van de vroegere Basicversies voor DOS. Met Liberty BASIC kun je in de console mode programmeren of (ook) Windows vensters gebruiken. Alle standaard (MSDOS) BASIC commando's zijn daarbij te gebruiken. Voor het werken met Windows schermen gebruikt Liberty BASIC enkele "native" commando's die op de achtergrond gewoon de Windows DLL's toepassen. DLL's zijn via Liberty BASIC ook rechtstreeks te benaderen, waardoor je naast het gebruik van de "native" Liberty BASIC commando's in feite ook gerwoon Windows functies (in de DLL's) kunt gebruiken.
Voor plaatjes en animaties gebruikt Liberty BASIC naast de OpenGL, DirectX en dergelijke Windowssystemen ook een eigen Sprites subset. Commodore 64 gebruikers waren daar vroeger zeer mee bekend.

Visual Basic tot en met versie 6 is veel gecompliceerder en Visual Basic .NET is zo ingewikkeld en duur dat vrijwel alleen beroepsprogrammeurs dat nog gebruiken.

De huidige versie van Liberty Basic is 4.05.1 en niet moeilijk te leren. Ook is deze compiler goedkoop in de aanschaf. Kijk maar eens op deze website bij cursussen.

Just BASIC is een gratis, maar ook wat beperktere versie van Liberty BASIC. Daarbij zijn o.a. DLL's  niet rechtstreeks te benaderen.